Familiezorg in de praktijk

Familiezorg in de praktijk
In deze bijscholing ga je aan de slag met de relationele benadering vanuit de methode familiezorg.

Foto voor familiezorg in de praktijk
Ziekte en hulpbehoevendheid blijken de relatie tussen ouder/partner/kind én zorgvrager te beïnvloeden. In veel gevallen leidt dit tot extra stress en zwaardere belasting voor zowel de familiezorger (mantelzorger) als de zorgvrager.

De behoefte aan relationele ondersteuning is één van de resultaten uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg (Tranzo) naar familiezorg en zorgverantwoordelijkheid. Aangetoond is dat door het gezamenlijk begeleiden van familiezorgers én zorgvragers stress wordt tegengegaan.

In de bijscholing maak je kennis met:

  • De basis principes van het relationeel- en systemisch werken vanuit de methode familiezorg
  • Het belangrijkste fundament van de methode: ‘Open communicatie’
  • Het werken met genogrammen (posities van familieleden en communicatie over familiethema’s) t.b.v. adequate vraagverheldering
  • Het voeren van zorggesprekken met de hele familie (inclusief zorgvrager) m.b.v. de circulaire vraagtechniek
  • Verdiepingsvraagstukken in de familie zoals parentificatie en jonge mantelzorgers, zondebokmechanisme en hechtingsrelaties.
Elvira Heemskerk is gecertificeerd trainer Familiezorg en heeft als mantelzorgconsulent jarenlange ervaring in het begeleiden van mantelzorgers binnen families met een zorgvraag. Vanuit de praktijk kent zij daardoor het verschil tussen individuele begeleiding van mantelzorgers en het begeleiden in familieverband. In 2018/2019 heeft zij de eerste pilot Familiezorg in de gemeente Den Haag met succes uitgevoerd.

Tijdens de bijscholing gaan we aan de slag met een praktijkcasus van een jonge mantelzorger en haar moeder die zorgbehoevend is. We gaan familiegesprekken doen en verschillende benaderingen oefenen zodat je ervaart hoe je de relationele benadering toepast in de praktijk.

Ter voorbereiding ontvang je drie digitale lessen met achtergrondinformatie, oefeningen en opdrachten.

Accreditatiepunten: volgt

Docent: Elvira Heemskerk

Datum: Donderdag 17 juni 2021

Tijd: 13:00 - 16:00 uur

Plaats: Tribes, Utrecht

Kosten: € 95,-

Wil je meer weten over nascholing voor mantelzorgmakelaars? Neem contact op met Willie Kouwenhoven
w.kouwenhoven@postmdopleidingen.nl

Zoeken