Met de ogen van een vijfjarige vol verwondering de afdeling en de zorg bekijken

Interview met Mandy van der Plas, Teamleider in de ouderenzorg

Mandy van der Plas blogHoe heb je het afgelopen jaar ervaren?
Het was een heftig jaar. Van zorgmanager van het moeder- en kindcentrum van het HMC veranderde ik van functie en werd ik teamleider binnen de ouderenzorg in een verpleeghuis. Ik was toe aan een nieuwe ontwikkeling binnen mijn loopbaan en voelde de behoefte dichter bij huis te werken. Direct na aanvang van mijn nieuwe dienstverband brak het Coronatijdperk uit en werden ook de afdelingen binnen mijn nieuwe werkplek getroffen, dat doet wat met mensen en ook met jezelf als nieuwkomer op een andere werkplek. Het was een jaar van veel schakelen en crisisoverleggen, maar ook van het ontdekken van een intramurale organisatie en het leren kennen van nieuwe collega’s en medewerkers.
Nu, ruim een jaar verder, waarin veel cliënten en medewerkers gevaccineerd zijn en de rust een beetje teruggekeerd, is het tijd om verder te werken aan de drive waarvoor ik dit beroep heb gekozen! Kwaliteit van zorg!

Was dat geen grote overstap van Moeder en kind centrum naar de ouderenzorg?
Nee, dat heb ik niet zo ervaren, ook hier kan ik mijn passie uitleven, namelijk persoonsgerichte zorg. Dat was al zo bij HMC, ook zo belangrijk voorde moeder en het kind.

Welke rol zie je daarbij voor professionals in the lead?
Wat steeds dreigt in je rol van verpleegkundige of welke beroepsbeoefenaar dan ook in de zorg is dat je alles normaal gaat vinden. Je wordt minder onbevangen, je gaat alles steeds meer als vanzelfsprekend ervaren. Je bent snel geneigd zo efficiënt mogelijk te werken, maar is dat altijd goed voor je cliënt? Vraagt je cliënt om efficiency of om goede persoonlijke zorg? Kijk naar je werkzaamheden en de zorg aan je cliënten zoals een vijfjarige de wereld in kijkt. Wees verwonderd over wat er gebeurt, ga op onderzoek uit en gebruik de vragen waarom, hoezo?

Wat hebben de opleidingen jou gebracht?
Kort na mijn opleiding tot kinderverpleegkundige ben ik in de functie van waarnemend zorgmanager gerold. Dit was een enorme uitdaging en heel leuk om te doen. Hierna ben ik de senior opleiding gaan doen en vervolgens heb ik ook het Management Development programma gevolgd.
Daar krijg je de bagage om met frisse ogen naar je afdeling, je team en naar mensen te kijken. Je gaat dan nadenken over hoe je kwaliteit van zorg kan vormgeven. Je ontwikkelt je persoonlijk leiderschap, je stevigheid om in die rollen van senior, voortrekker of teamleider te functioneren.

Wat vind je van deze folder?
In vergelijking met de senioropleiding is deze weer geactualiseerd en wat me vooral aanspreekt zijn de keuze mogelijkheden. Verpleegkundigen, en andere professionals in de zorg zijn verschillend en daar speelt dit programma uitstekend op in.

Zoeken