Teamleiders met een visie

Diploma-uitreiking Teamleider in Zorg en Welzijn 2 juli 2019

Teamleiders die werkzaam zijn in de zorg staan voor grote uitdagingen. Op de dag dat deze zes middenmanagers afstuderen, kopt het AD nog: ‘Ziekenhuizen opereren deze zomer alleen ‘spoedjes’’. De reden: personeelstekorten. Op dit soort ontwikkelingen vormen teamleiders tijdens onze opleiding een visie. In een jaar tijd ontwikkelen zij zich tot managers die op de toekomst zijn voorbereid.

IMG 0849Compleet beeld
Een goede teamleider kent zichzelf, weet zich te presenteren en te profileren als leider. Precies dat vond Truus, teamleider in de ouderenzorg bij zorginstelling Laurens, het meest opvallend aan de opleiding. “Ik heb heel veel over mezelf geleerd. Ik ontdekte wat mijn valkuilen waren en wat mijn allergieën zijn. Dat vond ik erg leuk. Deze opleiding geeft je in één jaar tijd een compleet beeld van het managementvak. En je leert denken als een ondernemer in de zorg: wat willen de mensen over tien jaar voor zorg ontvangen? Hoe gaat mijn organisatie om met personeelstekorten?” Zo maakt de opleiding de teamleider ook een betere gesprekspartner voor het hoger management.

Een visie voor tien jaar
Docent Camillo Spratt: “De veranderingen gaan snel, de concurrentie groeit en ziekenhuizen worden groot. Op de opleiding willen we je een visie laten vormen waarmee je de komende vijf tot tien jaar vooruit kan. We haken in op de huidige ontwikkelingen, maar bereiden je voor op een leven lang leren.”

IMG 0853Praktisch leren
Khadija ging een opleiding volgen omdat ze het gevoel had dat ze haar functie was ontgroeid. Na gesprekken met haar loopbaancoach ontdekte ze dat ze de kant van middenmanagement op wilde. “Ik koos voor PostMDopleidingen omdat er één keer per twee weken een bijeenkomst is, en dat past perfect bij mijn werksituatie.” Tijdens de lessen vielen Khadija's intelligente analyses en scherpe observaties op. Het werk van de deelnemers wordt klassikaal besproken en daardoor komen verschillende perspectieven aan bod. Zo leer je van elkaar. Nancy, teammanager op de dialyse-afdeling van Franciscus Gasthuis & Vlietland: “Er is veel ruimte om je eigen visie te uiten en verder te ontwikkelen. Wat je op je werk meemaakt, neem je mee de les in. Ik zou de opleiding net zo goed aanraden aan mensen die al een managementfunctie hebben, als aan mensen die dat nog niet hebben. Er komen genoeg praktijkvoorbeelden voorbij.”

De volgende groep begint in september 2019 aan de opleiding. Er zijn nog plaatsen vrij, voor maximaal 20 deelnemers. Lees hier alles over de opleiding Teamleider in Zorg en Welzijn en schrijf je in.

IMG 0866 IMG 0872

Zoeken