‘Post-hbo Mantelzorgmakelaar, is dat echt nodig?’

Verslag Symposium Mantelzorgmakelaar & diploma-uitreiking 7 februari 2019

Iedereen in deze zaal heeft het erover. Onlangs maakte het programma Nieuwsuur (NOS) een reportage over de vraag: Hoe kan ons zorgstelsel zo ingewikkeld zijn, dat je adviseurs met een post-hbo-opleiding nodig hebt om de juiste zorg te regelen? De mantelzorgmakelaars die vanmiddag hun certificaat van PostMDopleidingen uitgereikt krijgen weten er alles van.

smm1Veel van de afstudeerders hebben jaren werkervaring in de zorg of zijn zelf mantelzorger (geweest) voordat ze aan de opleiding Mantelzorgmakelaar begonnen. Publiciteit voor hun nieuwe beroep valt goed bij de deelnemers, die zelf een symposium organiseren voor genodigden uit de zorgsector ter afsluiting van hun opleiding. De deelnemers hebben ook nagedacht over hoe ze hun beroep meer naamsbekendheid kunnen geven en maakten daarom een magazine vol artikelen over hun werk en actuele ontwikkelingen in het beroep. Ron Kaiser uit Zeist: ‘Veel mensen uit onze groep gaan straks als zzp’er aan de slag. We moeten onszelf op de kaart zetten. Dit magazine is een visitekaartje, we kunnen het zelf verspreiden bij huisartsen of in de plaatselijke bibliotheek.’ Achterop het blad is ruimte vrijgelaten voor de contactgegevens van de mantelzorgmakelaar.


Ervaringsdeskundige en toch...

Eerder die week was de teleurstelling nog groot toen bleek dat de geplande uitzending van het Nieuwsuur-item niet doorging. Weer geen aandacht voor een beroep dat al jarenlang bestaat, maar nog zo weinig bekendheid geniet. Daarom stellen de aanwezigen op het symposium elkaar de vraag: hoe kan het dat mantelzorgmakelaars met een post-hbo-opleiding nodig zijn? Meta van Voorst Vader-Stikkel, aanwezig namens de Beroepsvereniging van Mantelzorgmakelaars, ondervond het zelf. Zij werkte 35 jaar als arts, docent en manager in ziekenhuizen en was daarnaast als mantelzorger actief in haar familie: ‘En nog kon ik mijn weg niet goed vinden in ons zorgsysteem.’

smm2‘Net als een belastingadviseur’
Het is de complexiteit van het stelsel die mantelzorgers onmisbaar maakt, weten de aanwezigen. Directeur van PostMDopleidingen Wim Post: ‘We bieden deze opleiding al 14 jaar aan. Mantelzorgers die de weg naar de mantelzorgmakelaar kennen huren hem of haar graag in. Het neemt ze stress uit handen en bespaart vaak een hoop geld. Eigenlijk net zoals je een boekhouder inschakelt voor je belastingaangifte.’

Gelukkig kunnen de deelnemers - met hun diploma inmiddels op zak - dat een dag later ook horen van de mantelzorgers zelf, als op vrijdagavond toch de reportage van Nieuwsuur wordt uitgezonden. Twee mantelzorgers vertellen hoe blij ze zijn met ‘hun’ mantelzorgmakelaars. Die, in beide gevallen, óók hun certificaat bij PostMDopleidingen haalden.

Benieuwd naar de reportage? Bekijk hem hier.

Bekijk hier het magazine (PDF) dat de deelnemers maakten.

Op 7 maart 2019 starten 16 nieuwe deelnemers met de post-hbo-opleiding Mantelzorgmakelaar van PostMDopleidingen. Ben je ook geïnteresseerd in het volgen van de opleiding of heb je vragen over het beroep? Mail of bel Wim Post voor meer informatie:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(010) 794 68 11
(06) 293 49 784

smm3smm4

Zoeken